Accés eStudy La Salle

Workshop Can Lis


El grup IAM “Investigacions d’Arquitectura Mediterrània”, de l’Escola d’Arquitectura La Salle, Universitat Ramon Llull, dirigeix les seves activitats de recerca a l’estudi del projecte arquitectònic en el litoral mediterrani. L’harmònica implantació en el paisatge, així com la presència d’uns espais i sistemes d’aclimatació específics fan aquesta arquitectura especialment exemplar.

Els arquitectes de la modernitat van saber prendre nota de les lliçons presents en els diversos assentaments del litoral, i fruit d’aquest aprenentatge produeixen obres de gran qualitat. Un d’aquests casos és la casa que Jorn Utzon construeix a la costa de Porto Petro, Mallorca, l’any 1971, Can Lis, actualment propietat de la Utzon Foundation.

L’arquitecte danès situa la vivenda en un penyasegat, entre pins i llentiscles, a tocar del tall vertical sobre el mar. La posició respecte el paisatge, com la dels temples clàssics, desafia els vents, les tempestes. La casa s’organitza en diferents construccions de marès que descansen sobre plataformes horitzontals, i configuren una sèrie de patis i pòrtics amb característiques ambientals i espacials ben diverses.

Una implantació peculiar en la que es mesclen característiques i sistemes constructius de la tradició vernacular amb la complexitat espaial de la modernitat i el rigor de la construcció clàssica, amb les seves constants referències a les línies de gravetat i de repòs: la vertical i l’horitzontal.

El grup agraeix a la Utzon Foundation l’oportunitat de realitzar aquest taller dedicat a l’estudi de l’obra de l’arquitecte danès i de poder gaudir de la inoblidable experiència d’habitar la casa durant uns dies.

En aquest llibret es presenten diverses propostes d’anàlisi d’aspectes espacials, constructius, d’implantació i d’habitabilitat, portats a terme per estudiants i professors en la seva estada a la casa.

 

Una de les imatges més conegudes d’aquesta obra és la de la sala principal, d’esquenes al porxo d’entrada, en direcció als ulls de marès que emmarquen el paisatge. En aquest punt construeix Utzon el banc semicircular, entre el pilar i la llar de foc. En la majoria d’aquestes fotografies la línia de l’horitzó, discontinua entre els diferents forats, apareix molt alta, gairebé com inundant la sala.